Sprendimai lengvajam transportui

LED dienos šviesos žibintai automobiliams

LED dienos šviesos žibintai automobiliams

Privalumai:

  • Taupo kurą;
  • Automobilis geriau pastebimas kelyje;
  • Modernus ir šiuolaikinis vaizdas;
  • Mažiau apkraunamas automobilio generatorius;
  • Pailgėja akumuliatoriaus ir lempučių tarnavimo laikas.
  • Mažiau kenksmingų dujų išmetama į aplinką.

Kas yra dienos žibintai?

Tai specialūs žibintai, pagaminti pritaikant LED (šviesos diodų) technologiją. Dienos žibintai  skirti naudoti tik šviesiu paros metu. Dienos žibintai negali būti naudojami tamsiu paros metu, nes jų paskirtis yra atkreipti eismo dalyvių dėmesį, o ne apšviesti kelią.

Dienos žibintai pagaminti naudojant LED technologiją. Jų paskirtis padidinti saugumą kelyje, bei padidinti kuro ir automobilio eksploatacijos ekonomiją.

DRL (angl. DRL – day-time running lights, Dienos žibintai) tinka visiems automobiliams ir skirti važinėti nenaudojant papildomų šviesos šaltinių dienos metu (gabaritų, artimųjų šviesų, galinių šviesų, numerių apšvietimo, prietaisų skydelio apšvietimo). Taip mažiau apkraunamas generatorius, kas sąlygoja mažesnes kuro sąnaudas, tausojamas generatorius, akumuliatorius bei visos lemputės.

Norėdama padidinti kelių eismo saugumą Europos komisija nusprendė taikyti specialius dienos žibintus DRL visose naujo tipo transporto priemonėse nuo 2011 metų. Dienos žibintai yra specialūs žibintai, kurie automatiškai įsijungia užvedus variklį.

Ar galima naudoti dienos žibintus Lietuvoje vietoj artimų šviesų šviesiuoju paros metu?

Taip, nes tai reglamentuojama kelių eismo taisyklių XII skyriuje 102 punkte. “102. Šviesiuoju paros metu motorinių transporto priemonių, traktorių, savaeigių mašinų vairuotojai privalo važiuoti keliais su įjungtomis artimosiomis arba specialiai šiam metui skirtomis žibintų šviesomis”.

Ar galima dienos žibintus naudoti kitose šalyse?

Taip, galima, nebent tos šalies įstatymai reglamentuoja, kad būtina naudoti tik artimas šviesas.
Dienos žibintų naudojimo informaciją rasite oficialiose Europos Sąjungos leidiniuose, direktyvose (ECE R87) ir taisyklėse. Kai kuriose šalyse (pvz.: Vokietijoje, Prancūzijoje, Didžioje Britanijoje, Belgijoje ir kt.) rekomenduojama naudoti dienos žibintus.

Kaip rinktis kokybiškus dienos žibintus?

Įsidėmėkite, kad dienos žibintai turi būti sertifikuoti ir ženklinti pagal ES reikalavimus. DŽ (dienos žibintai) turi būti pilnai atsparūs vandeniui ir nekenkti kitų automobilio prietaisų veikimui (pvz.: nekokybiški DŽ gali trukdyti automagnetolos radijo veikimui).

Kokioms transporto priemonėms tinka dienos žibintai?

Dienos žibintai yra universalūs ir praktiškai tinka bet kurioms transporto priemonėms. Atskirais atvejais reikės specialių montavimo priedų.

Ar dienos žibintai, naudojami šviesiuoju paros metu, yra geresni negu artimosios šviesos?

Taip, nes dienos žibintai buvo sukurti tam, kad automobilis geriau būtų matomas dienos metu. Artimosios šviesos buvo sukurtos tam, kad automobilis butų matomas tamsiu paros metu ir vairuotojui apšviestų kelią.

Kaip veikia dienos žibintai?

DŽ turi automatiškai įsijungti kartu su transporto priemonės variklio paleidimu. DŽ turi automatiškai išsijungti, kai įjungiamos stovėjimo (gabaritinės) ar artimosios šviesos, taip pat tiesiog išjungus variklį.

Kaip ilgai veikia dienos žibintų lemputė?

Iki 10.000 valandų, kai naudojama šviesos diodų (LED) technologija.

Ar galima naudoti rūko žibintus vietoj dienos žibintų?

Tai buvo numatyta pereinamajame laikotarpyje kai kuriose šalyse. Tačiau, kalbant apie efektyvumą, šis sprendimas neatitinka DŽ naudojimo.

Ar galima naudoti dienos žibintus vietoj rūko žibintų?

Ne, nes dienos žibintai negali būti naudojami kaip aktyvus šviesos spindulys, kurį vairuotojas naudoja kelio apšvietimui.

Kas įeina į DŽ komplektą?

DŽ komplekte turi būti montavimo laidai, tvirtinimo elementai ir valdymo blokas. Skirtinguose modeliuose valdymo blokai yra integruoti į dienos žibintų korpusą.

Ar galima pačiam sumontuoti dienos žibintus?

Taip, jei dienos žibintus sumontuosite pagal visus techninius reikalavimus, kaip nurodyta inspekcijos viršininko įsakyme 2B-290.

Techniniai dienos žibintų reikalavimai:

1. Dienos žibintų veikimas:
1.1. turi įsijungti ir veikti automatiškai, kai variklio paleidimo ir (arba) išjungimo įtaisas yra padėtyje, kurioje variklis gali veikti.
1.2. turi išsijungti automatiškai, kai priekiniai rūko žibintai arba gabaritiniai, priekiniai artimųjų, tolimųjų šviesų žibintai įjungti, išskyrus atvejus, kai priekiniai artimųjų, tolimųjų šviesų žibintai naudojami nepertraukiamam šviečiamajam įspėjimui trumpais intervalais.
2. Dienos žibintų skaičius – 2, turi būti patikimai pritvirtinti.
3. Dienos žibintų įrengimas:
3.1. aukštis nuo žemės ne mažiau kaip 250 mm, bet ne daugiau kaip 1500 mm;
3.2. atstumas nuo transporto priemonės krašto turi būti ne daugiau kaip 400 mm;
3.3. atstumas tarp dviejų žibintų, matuojant nuo paviršių vidinių kraštų, turi būti ne mažesnis kaip 600 mm. Šis atstumas gali būti sumažintas iki 400 mm, kai bendras transporto priemonės plotis mažesnis kaip 1300 mm.
4. Dienos žibintai privalo atitikti nustatytus konstrukcijos ir techninės būklės reikalavimus.