Sprendimai komerciniam transportui

CB Radijo stotelė MERX MINI-MK3

MINI-MK3 – ypatingai mažo dydžio, automobiliams skirtas CB radijas. Skirtinguose regionuose gali būti žinomas skirtingais pavadinimais. Kažkam šis daikčiukas galbūt matytas pažymėtas kinų gamintojo „AnyTone“ ženklu, kitiems – lenkiškuoju „MERX“, o tretiesiems – prancūzų „CRT ONE“. Visi šie produktai yra panašūs, tik paskutinysis paminėtas variantas neturi antrojo viduriniojo dažnio filtro, sąlygojančio imtuvo jautrumą. Apie kitas bendras šio prietaiso (-ų) specifikacijas pakalbėsime šioje apžvalgoje.

Neklauskite apie veikimo distanciją

Raidės CB žodžių junginyje CB radijas reiškia civilinį diapazoną (citizens band). Ši sąvoka tarsi sufleruoja, kad toks prietaisas yra skirtas asmeniniam naudojimui ir leidžia palaikyti ryšį nedideliais atstumais. Ta distancija gali diferencijuoti priklausomai nuo aplinkinės teritorijos ir to, su kuo norima užmegzti ryšį. Tai yra, iš vieno automobilio į kitą per CB radiją žinutę paprastai galima pasiųsti apie 3 km atstumu, o štai, jei norima susisiekti su stacionariame objekte įrengtu imtuvu, tai ta distancija gali pasiekti net 8 kilometrus. Suprantama, kad užmiesčio lygumose susisiekiamumo lygis taip pat skirsis nuo esančio mieste.

Daugelyje pasaulio valstybių (taip pat ir Lietuvoje) yra numatyti reikalavimai šių radijo stočių naudojimui ir specifikacijoms, kas automatiškai riboja ir jų veikimo atstumą. MINI-MK3 CB radijuje yra numatyta galimybė reguliuoti galingumą, tad prietaisą visada galima priderinti prie atitinkamos valstybės tvarkos (nors vis tiek dažniausiai pasitaiko aptariamame įrenginyje numatyta 4 vatų išėjimo galia).

Signalo kokybė

MINI-MK3 CB radijas pasižymi dideliu dėmesiu trikdžių šalinimui. Čia yra įrengtos tiek rankinė, tiek automatinė triukšmo blokavimo funkcijos. Pastaroji turi 9 lygius, tad galima pasirinkti priimtiniausią variantą. Dažnai frazė „automatinis valdymas“ tik skamba gražiai, bet praranda žavesį, susidūrus su automatizmo netobulumais, visgi aptariamame CB radijuje įvairūs neigiami blokavimo efektai pageidaujamiems pokalbiams yra minimalizuoti, todėl vartotojo žodžių galūnių „nupjovimo“ turėtų pavykti išvengti.

Įrengta ir vadinamoji „RF Gain“ funkcija, kuri padeda apriboti priimamų garsų diapazoną. Naudojęsi tokiomis ryšio priemonėmis žmonės žino, kiek nepatogumų gali sukelti visiškai nereikalingų signalų priėmimas, tad galimybė apriboti ryšį iki siauresnio rato, kuriame galbūt yra aktualiausias pašnekovas, yra labai pravarti. Net pasirinkus plačią veikimo distanciją (viso yra 6 lygiai), MINI-MK3 CB radijuje įrengta praktiškai unikali tokio tipo įrenginiams siaura filtravimo sistema, kuri padės sumažinti įkyrių garsų kiekį. Žinoma, geresnio signalo galima ieškoti ir rankiniu būdu junginėjant AM / FM moduliacijas.

Kalbėjimas

CB radijo MINI-MK3 pasiekiamas garsas yra pakankamai aukštas tokio tipo įrenginiams. Garsumas gali būti reguliuojamas sukant specialų ratelį. Prie imtuvo yra prijungta racija, bet ji nėra būtina norint susikalbėti. Pažymėtina, kad garsiakalbis gerai susitvarko su visų lygių tembrais. Visa tai pridėjus prie skyrelyje apie garso kokybę išdėstytos informacijos, iš CB radijo MINI-MK3 galima tikėtis labai kokybiško pokalbių aptarnavimo, kas pasakytina ne apie visus panašius prietaisus.

Išorė

CB radijo imtuvo matmenys yra 108 x 104 x 25 mm, tad tai iš tiesų yra miniatiūrinis daiktas. Jis netgi vadinamas mažiausiu iš visų tokių įrenginių, turinčių „RF Gain“ funkciją. Matmenys leidžia prietaisą tvarkingai įrengti automobilyje (paprastai tai daroma tarp vairuotojo bei keleivio sėdynių, o standartinis prijungimas yra per cigarečių pridegiklį, nors yra ir kitokių variantų). Kaip minėta, iš imtuvo tiesiasi laidas, kurio gale yra racija. Taip pat komplekte randamas montavimo rėmelis bei visos įrengimui būtinos detalės.

Ant imtuvo įrengti keli mygtukai ir nedidelis ekranas, kuriame atvaizduojama svarbiausia informacija. Mygtukai yra apšviešiami ir skirti perjungti kanalams, reguliuoti radijo jautrumui, triukšmo blokavimo funkcijai ir panašiai. LCD skydelis yra gerai matomos dienos metu, bet taip pat šviesos nėra pernelyg įkyrios važiuojant tamsoje.

Apibendrinimas

CB radijas MINI-MK3 turi nemažai privalumų, darančių jį vienu iš geriausių pasirinkimų rinkoje. Šis prietaisas neturi itin daug funkcijų, skirtingai nei daugelis šiuolaikinių technologinių kūrinių, bet savo pagrindinę užduotį – užtikrinti skaidrų ryšio palaikymą – jis įvykdo puikiai. Gausus rinkinys įvairių trikdžių ir pašalinių garsų blokavimui skirtų priemonių išskiria įrenginį iš daugelio kitų. Pridėjus jo kompaktiškumą, šis CB radijas tampa vertas išskirtinio dėmesio. Ir nėra tiek svarbu, kuris iš pradžioje išvardintų 3 variantų galiausiai bus įsigytas.